Csaladinet.hu - Neurofeedback tréning megoldás lehet idegrendszeri problémákra

2022.01.10

Nagyon sok szülő keresi a megoldást figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarral küzdő (ADHD) gyermeke számára. Ezt a problémát elsősorban az idegrendszer normál állapotától való eltérése, helytelen működése okozhatja. Tudományos kutatások is alátámasztották, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot. hanem egy állapot.

Sokféle terápia létezik és fontos, hogy a szülők gyermekük számára a legelőnyösebbet tudják választani, melyek valódi megoldást jelentenek mind a gyermek, mind a szülők számára. Nem mindegy, hogy a probléma kezelésekor pusztán a tüneteket nyomják el, vagy a valódi okot keresve és megtalálva a nehézséget kiváltó alapproblémát kezelik. Az sem kétséges, hogy a helytelen kezelések súlyos gondokat okozhatnak a gyermeknek, amely egész életére kihathat.

Ki kell hangsúlyozni, hogy napjainkra a "mentális zavarokkal" diagnosztizált gyermekek száma nemzetközileg mintegy 20 millióra szökött fel, amelyekre a gyermekeknek tudatbefolyásoló, gyakran kábitószernek minősülő pszichiátriai szereket kell szedniük. Ugyanez a tendencia Magyarországon is elindult az 1990-es években.

Az ADHD nem betegség, hanem egy állapot

Az ADHD orvosi értelemben nem olyan betegség, mely indokolttá teszi olyan erős tudatbefolyásoló pszichiátriai szerek alkalmazását, amelyekkel jelenleg kezelik ezeket a gyermekeket.

Ezek a gyógyszerek a problémát nem oldják meg, csupán a tüneteket nyomják el, továbbá számos olyan mellékhatással rendelkeznek, amelyek komoly veszélyt jelentenek a gyermekre. A függőség mellett komolyabb maradandó szervi károsodást okozhatnak.
Érdemes a gyógyszerek helyett egyéb terápiákat alkalmazni, mint például

 • mozgásterápia,
 • SMT torna,
 • gyógypedagógia,
 • logopédia,
 • tanulásmódszertan,
 • vagy nem utolsó sorban a Neurofeedback terápia.

Neurofeedback terápia gyerekeknek

A Neurofeedback Tréning alkalmas az agyi hullámok feltérképezésére, mely által visszacsatolás kapható arról, hogy mely agyi területeken milyen, a normáltól eltérő agyhullám béli elváltozásokat tapasztalunk.

Neurofeedback trénerként számos olyan gyermekkel találkozom, akik az ADHD tünet együttesével kénytelenek együtt élni.

Jellemzően azt tapasztalom, hogy ezeknél a gyermekeknél a Delta, Théta, Alfa agyhullámok a frontális agyi területen arányaiban magasabbak. A Delta agyhullám 2 éves korig dominánsabb, mely elősegíti a növekedési hormonok termelődését, azonban ahogy növekszik a gyermek, úgy ezek az agyhullámok visszaszorulnak.Az ADHD tüneteivel rendelkező gyermekeknél ezek az agyhullámok továbbra is dominánsak maradnak. További jellemzőjük, hogy a Béta 1 és SMR agyhullámok, melyek a tudatos fókuszért, figyelemért felelősek, jellemzően az átlagosnál alacsonyabbak.

A módszer megtanítja az agyat a nyugalmi állapot létrehozására

Az eddigi gyakorlati tapasztalatom azt mutatja, hogy Neurofeedback tréninggel az eltérő agyhullámokat normál vagy normálhoz közeli állapotba tudjuk visszaállítani. Ez által a tünetek is csökkennek, megszűnnek.

A módszer alkalmazása során megtanítjuk az agyat a nyugalmi állapot létrehozására, melyet adott helyzetekben képes lesz a gyermek alkalmazni, azaz önszabályzás indul el. Plaszticitásából adódóan az agy képes magát újraszervezni. Ezáltal az elért eredmény tartós, a terápia befejeztével nem alakulnak vissza az agy hullámai a régi működésbe. Az újonnan létrejött agyi szinapszis kapcsolódások is tartósan megmaradnak.

A következő problémákon segíthet a neurofeedback terápia

A Neurofeedback tréning nem csak az ADHD tüneteit segíti kezelni, hanem egyéb problémák, mint

 • idegrendszeri éretlenség,
 • autizmus/asperger szindróma,
 • tanulási zavar,
 • migrén,
 • alvászavar,
 • epilepszia,
 • diszlexia,
 • discalculia,
 • tikk,
 • beszédindítás,
 • szorongás,
 • depresszió,
 • agyi sérülések utáni rehabilitáció,
 • vagy akár demencia kezelésére is hatékony megoldást nyújthat.

Mindezeken túl nagy sikerrel alkalmazható vizsgázók, sportolók, vezetők esetében a csúcsteljesítmény növelésére. 

 Tovább kattintok a cikkre...

Hogyan segítheti a Neurofeedback agytréning - SCP tréning a tudatos önszabályozást?

Nagyon sok szülő keresi a megoldást figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarral küzdő (ADHD) gyermeke számára. Ezt a problémát elsősorban az idegrendszer normál állapotától való eltérése, helytelen működése okozhatja. Tudományos kutatások is alátámasztották, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot.  

A Neurofeedback tréning egy olyan módszer mellyel, agyunkat központi irányító rendszerünket tréningezhetjük. Agyhullámaink eltérése különböző tüneti elváltozásokat okozhatnak, melyek mindennapi működésünket befolyásolják és hatással lehet fizikai és szellemi állapotunkra. A tréning által lehetőségünk van arra, hogy agyi hullámainkat helyes tartományba tereljük és javítani tudunk fizikai és szellemi jól léti állapotunkon.

Az SCP tréning alkalmazása esetén is szükséges az Amplitudó alapozó tréninget alkalmazzuk, mellyel az agykérgi és agykéreg alatti hullámokat tréningezzük. Az amplitúdó tréning módszer alkalmazásával a normáltól eltérő agyi hullámokat tudjuk a helyes tartományba vissza tréningezni. A Delta, Théta, Alfa, SMR és High Béta hullámokat tréningezzük a helyes tartományba. Ezek a hullámok szükségesek a mindennapi helyes működésünkhöz. A Neurofeedback amplitudó tréning az agyi hullámokat segíti a normál tartományba tréningezni, segíti az agy plaszticitását, támogatja újrarendeződését, új agyi szinapszisok alakulhatnak ki. A módszer alkalmazása komoly tudományos kutatások és evidenciák alapján történik.

Az SCP tréning más rendszerben működik, mint az amplitúdó Neurofeedback tréning. A Neurofeedback SCP tréning egy olyan ágazata a módszernek, mely másfajta módon segíti az agy rugalmasságának kondicionálását. SEGÍTI A TUDATOS ÖNSZABÁLYOZÁST. Egy teljesen más üzemmódban töltjük el a tréning időt, mint a Neurofeedback amplitúdó tréning esetében. Konkrét feladat kivitelezés a cél az SCP tréning során. Kiválóan alkalmas felnőtt ADHD és Migrén kezelésére, továbbá kiválóan alkalmas csúcsteljesítmény növelésre. Sportolóknak, zenészeknek, felső vezetőknek kiemelten ajánlott a módszer. A tréning támogatja az egyén jobb mindennapi teljesítményét, működését, munkavégzését, jobban terhelhetővé válik. Fókuszáltabban képes végezni tevékenységét.

Működési mechanizmusa egy példán keresztül: egy élsportoló, egy súlyemelő felkészül, hogy felemeje a súlyt. Rákészül a feladatra. Elindul a cselekvésre való összpontosítása. Előtte koncentrál, minden sejtjével idegszálával arra fókuszál, hogy képes legyen a legjobb teljesítményt elérni. Ez a koncentrációs állapot az, amikor felkészül, rákészül az adott helyzetre, a teljes teste és idegrendszere belefeszülhet ebbe az állapotba. Amikor elindul, felemeli a súlyt, megtörténik az adott esemény, akkor érkezik meg a megkönnyebbülés állapota, ez az elengedés állapota, ekkor mind a test mind az idegrendszer az ellazulás fázisába kerül. Így sportolók csúcsteljesítmény fokozására is kiválóan alkalmas a módszer.

Ez a példa szélsőségesebben mutatja be az idegrendszer efféle működését, de ha nem is vesszük észre tudatosan, mindennapi működésünkben ugyanezek az állapotok váltakoznak. Megfeszülés, elengedés. Rákészülünk valamire, megcsináljuk, elengedünk. Ez egy ritmusos váltakozása az idegrendszerünknek, agyi működésünknek.

Sok esetben előfordul, hogy az elengedés nem tud megtörténni magától, ezért pl. adott személy alkohollal próbálja az elengedés fázisát megteremteni és addiktív, függő viselkedésekben merül ki ez az állapot. Azért kiváló ez a tréning, mert segít megtanítani az idegrendszert ezekre a megfeszülő és elengedő állapotokra. Megtanítható a tudatos önszabályozás.

Saját kliensem, egy kislány arról számolt be, hogy zongoraórán jobban tud figyelni, jobban tud összpontosítani a feladat kivitelezésére. Jobban megy neki a zongorázás.

Jellemző lehet sportolóknál, de akár csúcsvezetők esetében is, hogy mindig teljesítmény kényszerben vannak, folyamatosan befeszülve. Ez teljes kimerüléshez vezethet. Bár ez nem csak ezeken a területeken jellemző, hanem megnyilvánulhat egyszerű irodai munkát végző leterhelt személy, vagy mozgalmasabb munka és stresszesseb állapot esetén is.

A trénig segítségével képesek vagyunk megtanítani az idegrendszerünket egy rugalmasabb működésre, mely automatikussá válik rövid időn belül és a személy megérezheti saját mindennapi működése során, hogy miként hat rá az SCP Neurofeedback tréning alkalmazása. A tréning támogatja, hogy a mindennapi működésünkben jobban tudjuk kivitelezni azt, hogy a mindennapi helyzeteinket tudatosabban, fókuszáltabban megéljük, koordináljuk és ezáltal eredményesebbek legyünk mind a munkánkban mind magánéletünkben. Jellemezhetjük egyfajta csúcsteljesítménynövelő állapotnak is, melyet a tréning eredményeként megtapasztalhatunk, hogy jobban tudunk fókuszálni, koncentrálni, tudatosabbak lenni saját magunkra, mindennapi működésünkre.

Állapotok, melyekben ugyancsak kiválóan alkalmazható a tréning a migrén, és ADHD, leküzdése.

A tréning alkalmazása korhatárhoz kötött, mivel a kliens részéről komoly koncentrációs feladatelvégzés és együttműködés szükséges a trénerrel. Ez a módszer körülbelül 13-14 éves kortól alkalmazható. Fontos az együttműködési nyitottság.

Ezt az módszert Magyarországon az első SCP trénerek között mutathatom be az olvasók számára és bízom benne hasznos lesz azoknak, akik megtapasztalják jótékony, vagy akár megrekedt állapotokból kimozdító hatásait.

Tovább kattintok a cikkre:

Hogyan segítheti a Neurofeedback agytréning - SCP tréning a tudatos önszabályozást?