Neurofeedback tréninggel egy egészségesebb életért!

ADHD/ADD/FIGYELEMZAVAR

Figyelemzavar

Mi a figyelemzavar?

A figyelem impulzivitásának zavara: a hiperkinetikus figyelemzavar (ADD).                                                          Ha gyermekén vagy saját magán azt tapasztalja, hogy figyelme könnyen elterelhető, vagy csak rövid ideig tartható fent, jelölhet akár csak egy személyiség típust. Azonban ha ez a napi működését, a mindennapi létezését megnehezíti, akkor érdemes foglalkozni ezzel az állapottal komolyabban, és terápiás eszközt alkalmazni.

Tünetei:

  • Bármilyen tevékenységbe kezd, nem kitartó, nem fejezi be
  • Számára érdekfeszítő helyzetekben nem képes jól koncentrálni, gyakran hibázik
  • A részletekre nem figyel, felületes
  • Nem végzi el kötelességeit
  • Gyakran egy teljesen lényegtelennek tűnő dolognál ragad le
  • Gyakran elveszíti figyelmét és át terelődik más vágányra a gondolatmenete.
  • Képtelen megszervezni és rendben tartani környezetét
  • Iskolás időszakában szembeötlő, hogy nagyon változó intenzitással koncentrál, csapong, befejezés nélkül átcsap másik információ követésébe
  • Elveszít dolgokat, feledékeny

A figyelem zavar hatásai a minden napi létre

Mind gyermekek és felnőttek esetében is komolyabban kihat ez a probléma a mindennapi életbéli működésükre.

Gyerekkórtól fogva az énkép részévé válik ez a viselkedés és el sem tudja képzelni egy idő után, már felnőtté válva, hogy ő "működhetne" másképpen is. Ez válik a természetes állapotává.

Sajátos viselkedést alakít ki magának. A külvilág folyamatos negatív visszacsatolása miatt ellenállás alakul ki benne, és ellenállóvá válik a kritikával szemben is. Egy passzív viselkedési mintát alakít ki magának. Ez az állapot megnehezíti a szocializációt, más emberekkel való kapcsolódását, társadalomba való normális beilleszkedést, egészséges minőségi élet kialakítását.

Ebből adódóan sok esetben pszichológus közreműködése is szükséges egy jobb állapot eléréséhez.

Hogyan segíthet a Neurofeedback tréning?

A Neurofeedback tréning egyik leggyakrabban alkalmazott területe a figyelem hiány kezelése.                                           A figyelem, koncentráció területe az agyi lebeny frontális részéhez tartozik. Jellemzően, ha ezek a tünetek állnak fent, úgy a frontális lebenynél van idegrendszeri lelassult állapot.

Mi történik az agyban ADHD/ADD esetén?

Különböző képalkotó vizsgálatok (CT, MRI, PET) eltéréseket mutatnak az agy működésében ADHD fennállása esetén.
Rendellenességet áll fent az idegsejtek egymás közötti kommunikációjában (ingerületátvitelben) egyes a figyelemért, aktivitásszabályozásért, és impulzuskontrollért felelős homloklebenyi területeken.

A homloklebeny feladatai közé tartoznak az olyan "magasabb szintű intellektuális funkciók", mint a figyelem koncentrálása, a feladatok és cselekvéssorozatok megtervezése és a kivitelezés irányítása, a döntéshozatal, valamint az adott szituációhoz illő viselkedés kiválasztása. A homloklebeny segít minket abban, hogy világosan gondolkodjunk, és ne csak érzelmi alapon, impulzívan reagáljunk különböző helyzetekben.

A tréning során arra törekszünk, hogy ezt az agyi részt gyorsulásra késztessük.