Neurofeedback tréninggel  egy egészségesebb életért!

REHABILITÁCIÓ

Egyéb kezelési területek

Agyi sérülések/rehabilitáció

A Neurofeedbackről a tudományos mérések és tapasztalatok mentén ki lehet jelenteni, hogy eredményesen és hatékonyan lehet kezeléseket végezni számos területen, így az agyat érintő sérülések utáni rehabilitáció területén is hatékonyan alkalmazható. Segíti a gyors felépülést és csökkenti a maradványtüneteket. Stabilabbá teszi az agyi működést. Például: Stroke, Multiplex clerosis, Demencia

Mi a Stroke?

A stroke az agyban érelzáródást vagy vérzést okoz. Ennek következtében szövetelhalás, majd működéskiesés jöhet létre. Attól függően, hogy a károsodás mely agyterületeket érinti a következmények, mint tünet együttesek minden esetben mások lesznek.

A felépülés és a rehabilitáció nagymértékben függ attól, hogy a stroke melyik agyterületet érinti és mekkora a károsodás. Az agy jobb oldalának károsodása a test bal oldalának mozgását és érzékelését károsítja, míg az agy bal oldalának károsodása a test jobb oldalának mozgását és érzékelését, továbbá a beszédértést és a beszédet befolyásolja.

A stroke következményei az egész testet érinthetik. Leggyakoribb az izomerő csökkenése, féloldali bénulás, a mozgáskoordináció és egyensúly zavara. Kommunikációs zavarok is kialakulhatnak például a hallás, beszédértés, beszéd képzés (afázia) és az írás károsodása miatt. A beteg állapotától függően a hétköznapi tevékenységek ellátásában is akadályozottá válhat. A rehabilitáció célja az elvesztett készségek fejlesztése, újratanulása.

Az agy képes szerkezetileg és funkcionálisan is átalakulni.

Az elhalt agyterület szerepét át tudja venni más terület, tehát a funkciók újra tanulhatóak. A megfelelő fizikális és mentális tréning hatására jelentősen fel lehet gyorsítania a rehabilitációs folyamatot és minimalizálni lehet a tartós károsodásokat.

Fizikális tréning lehet passzív mozgatás, aktív mozgatás, gyógytorna, gyógymasszázs, funkcionális elektroterápia.

A mentális tréning segíthet a memória és tanulási zavarok, figyelemzavarok, beszédzavarok, írás és olvasás problémák, viselkedészavarok és érzelmi problémák helyre állításában.

Hogyan segít a Neurofeedback tréning az egyes agyi sérülések kezelése során?

A Neurofeedback tréning hatékony kiegészítő terápia lehet a Stroke rehabilitáció folyamatában. Az alap felmérés során megnézzük, hogy mely agyi területeken és mely agyhullámokban tapasztalhatóak az eltérések. Ezeket a területeket tréningezzük, ez által támogatjuk az agy újra stabilizálódását, újra rendeződését.