SCP Tréning

SCP Tréning

A Neurofeedback tréning egy olyan módszer mellyel, agyunkat központi irányító rendszerünket tréningezhetjük. Agyhullámaink eltérése különböző tüneti elváltozásokat okozhatnak, melyek mindennapi működésünket befolyásolják és hatással lehet fizikai és szellemi állapotunkra. A tréning által lehetőségünk van arra, hogy agyi hullámainkat helyes tartományba tereljük és javítani tudunk fizikai és szellemi jól léti állapotunkon.

Az SCP tréning alkalmazása esetén is szükséges az Amplitudó alapozó tréninget alkalmazzuk, mellyel az agykérgi és agykéreg alatti hullámokat tréningezzük. Az amplitúdó tréning módszer alkalmazásával a normáltól eltérő agyi hullámokat tudjuk a helyes tartományba vissza tréningezni. A Delta, Théta, Alfa, SMR és High Béta hullámokat tréningezzük a helyes tartományba. Ezek a hullámok szükségesek a mindennapi helyes működésünkhöz. A Neurofeedback amplitudó tréning az agyi hullámokat segíti a normál tartományba tréningezni, segíti az agy plaszticitását, támogatja újrarendeződését, új agyi szinapszisok alakulhatnak ki. A módszer alkalmazása komoly tudományos kutatások és evidenciák alapján történik.

Az SCP tréning más rendszerben működik, mint az amplitúdó Neurofeedback tréning. A Neurofeedback SCP tréning egy olyan ágazata a módszernek, mely másfajta módon segíti az agy rugalmasságának kondicionálását. SEGÍTI A TUDATOS ÖNSZABÁLYOZÁST. Egy teljesen más üzemmódban töltjük el a tréning időt, mint a Neurofeedback amplitúdó tréning esetében. Konkrét feladat kivitelezés a cél az SCP tréning során. Kiválóan alkalmas felnőtt ADHD és Migrén kezelésére, továbbá kiválóan alkalmas csúcsteljesítmény növelésre. Sportolóknak, zenészeknek, felső vezetőknek kiemelten ajánlott a módszer. A tréning támogatja az egyén jobb mindennapi teljesítményét, működését, munkavégzését, jobban terhelhetővé válik. Fókuszáltabban képes végezni tevékenységét.

Működési mechanizmusa egy példán keresztül: egy élsportoló, egy súlyemelő felkészül, hogy felemeje a súlyt. Rákészül a feladatra. Elindul a cselekvésre való összpontosítása. Előtte koncentrál, minden sejtjével idegszálával arra fókuszál, hogy képes legyen a legjobb teljesítményt elérni. Ez a koncentrációs állapot az, amikor felkészül, rákészül az adott helyzetre, a teljes teste és idegrendszere bele feszülhet ebbe az állapotba. Amikor elindul felemeli a súlyt, megtörténik az adott esemény, akkor érkezik meg a megkönnyebbülés állapota, ez az elengedés állapota, ekkor mind a test mind az idegrendszer az ellazulás fázisába kerül. Így sportolók csúcsteljesítmény fokozására is kiválóan alkalmas a módszer.

Ez a példa szélsőségesebben mutatja be az idegrendszer efféle működését, de ha nem is vesszük észre tudatosan, mindennapi működésünkben ugyan ezek az állapotok váltakoznak. Megfeszülés, elengedés. Rákészülünk valamire, megcsináljuk, elengedünk. Ez egy ritmusos váltakozása az idegrendszerünknek, agyi működésünknek.

Sok esetben előfordul, hogy az elengedés nem tud megtörténni magától, ezért pl. adott személy alkohollal próbálja az elengedés fázisát megteremteni és addiktív, függő viselkedésekben merül ki ez az állapot. Azért kiváló ez a tréning, mert segít megtanítani az idegrendszert ezekre az megfeszülő és elengedő állapotokra. Megtanítható a tudatos önszabályozás.

Saját kliensem, egy kislány arról számolt be, hogy zongora órán jobban tud figyelni, jobban tud összpontosítani a feladat kivitelezésére. Jobban megy neki a zongorázás.

Jellemző lehet sportolóknál, de akár csúcsvezetők esetében is, hogy mindig teljesítmény kényszerben vannak, folyamatosan befeszülve. Ez teljes kimerüléshez vezethet. Bár ez nem csak ezeken a területeken jellemző, hanem megnyilvánulhat egyszerű irodai munkát végző leterhelt személy, vagy mozgalmasabb munka és stresszesseb állapot esetén is.

A trénig segítségével képesek vagyunk megtanítani az idegrendszerünket egy rugalmasabb működésre, mely automatikussá válik rövid időn belül és a személy megérezheti saját mindennapi működése során, hogy miként hat rá az SCP Neurofeedback tréning alkalmazása. A tréning támogatja, hogy a mindennapi működésünkben jobban tudjuk kivitelezni azt, hogy a mindennapi helyzeteinket tudatosabban, fókuszáltabban megéljük, koordináljuk és ez által eredményesebbek legyünk mind a munkánkban mind magánéletünkben. Jellemezhetjük egy fajta csúcsteljesítmény növelő állapotnak is, melyet a tréning eredményeként megtapasztalhatunk, hogy jobban tudunk fókuszálni, koncentrálni, tudatosabbak lenni saját magunkra, mindennapi működésünkre.

Állapotok, melyekben ugyancsak kiválóan alkalmazható a tréning a migrén, és ADHD, leküzdése.

A tréning alkalmazása korhatárhoz kötött, mivel a kliens részéről komoly koncentrációs feladatelvégzés és együttműködés szükséges a trénerrel. Ez a módszer körülbelül 13-14 éves kortól alkalmazható. Fontos az együttműködési nyitottság.

Ezt az módszert Magyarországon az első SCP trénerek között mutathatom be az olvasók számára és bízom benne hasznos lesz azoknak, akik megtapasztalják jótékony, vagy akár megrekedt állapotokból kimozdító hatásait.